מצבי אובדן הריון וביבליותרפיה

אובדן הריון

אובדן הריון הוא כל הריון שלא הסתיים בלידת תינוק חי וכן אובדן של תינוק שנפטר לאחר הלידה ובסמוך ללידה.

גם מצבים של אי פריון, הריון שלא נקלט, הפלה ספונטנית והפסקת הריון יזומה נחווים כאובדן הריון.

אובדן הריון הוא חוויה מטלטלת המעוררת מגוון רגשות – עצב עמוק, כאב, חרדה, אשמה ועוד. לעתים האובדן לא זוכה להכרה חברתית כמו זו שזוכים לה מצבי אֵבֶל אחרים ובכך לא ניתנת לאשה ו/או לזוג את הלגיטימציה להתאבל, מה שמגביר את מצוקתה/ם.

מתן לגיטימציה לאֵבֶל, עיבוד האובדן ושיתוף בו הם בעלי חשיבות רבה על מנת לסייע בתהליך עיבוד האבל וכדי לייצר נרטיב שבו האובדן הוא חלק מסיפור חיים רחב יותר של האשה ו/או הזוג, שיש בתוכו אפשרות לתנועה נפשית.

כיצד ביבליותרפיה תורמת לתהליכי עיבוד האובדן?

מפגש עם טקסטים של אחרות

בטיפול שמשלב בתוכו מפגש עם טקסטים של נשים שעברו אובדני הריון  – עשויה המטפלת להרגיש פחות בודדה בתוך החוויה שלה וכן הטקסטים הספרותיים עשויים להעניק לה מילים לְמה שהיא אולי עדיין לא מצליחה למצוא מילים עבורו. באמצעות הדיאלוג עם טקסטים של אחרות – עשויה המטופלת למצוא את המילים שלה שיתארו את החוויה הייחודית שלה.

      • *מובא כאן לדוגמא השיר "לקסיקון הפריון" מאת המשוררת ענת לוין המתאר טיפולי פוריות ממושכים ואת החוויה הרגשית במפגש המורכב עם המערכת הרפואית.
    • לקסיקון הפריון/ ענת לוין
      בְּיַלְדוּתִי אִישׁ לֹא בָּא בִּי. סְגוּרָה הָיִיתִי וַחֲתוּמָה. ד"ר בְּרוֹשׁ מְמַשֵּׁשׁ אֶת שָׁדַי. "רוֹאִים שֶׁאַתְּ אוֹהֶבֶת לֶאֱכֹל," הוּא אוֹמֵר בְּעוֹדִי מִתְלַבֶּשֶׁת. ד"ר זִילְבֶּרְשְׁטַיְן אֵינוֹ זוֹכֵר אִישׁ אֶלָּא אֶת יְלָדָיו, מְטֻפְּלוֹתָיו גּוּף אֶחָד, לֵב אֶחָד, פֹּת אַחַת פְּתוּחָה לִצְעָקָה. ד"ר לֶוִין אֵינוֹ מֵרִים רֹאשׁוֹ מִן הַמִּרְשָׁמִים, מַכֶּה בְּשָׁרְשֵׁי הַמִּלִּים, פָּנַי סְבוּכוֹת בְּאִי מַבָּטוֹ. ד"ר יֶפֶת צוֹחֵק, "גַּם קִיר יָכוֹל לְהִכָּנֵס הַיּוֹם לְהֵרָיוֹן." בְּתוֹכִי נִשְׁבָּרִים עֲנָפִים נְמוּכִים. ד"ר בָּאוּמָן רוֹשֵׁם אִיקַקְלוֹמִין, שָׁלוֹשׁ פְּעָמִים בַּיּוֹם, גְּלוּקוֹמִין פַּעֲמַיִם, זְרִיקָה אַחַת אַחַר הַצָּהֳרַיִם. מִזְוְדוֹת גּוּפִי הוֹלְכוֹת וּכְבֵדוֹת. ד"ר גּוֹלְד סָבוּר שֶׁבְּעִנְיָנִים שֶׁכָּאֵלּוּ הַכֶּסֶף אֵינוֹ מְשַׂחֵק תַּפְקִיד, מְגָרֵד פַּדַּחְתּוֹ, פִּימָתוֹ נִרְעֶדֶת. אֲנִי סוֹפֶרֶת אֶת הַיָּמִים עַד שֶׁיִּתְרַחֵשׁ הַמַּפָּץ הַגָּדוֹל וְאָז יוֹם כֵּן יוֹם לֹא, אֲנִי נִפְתַּחַת לִכְדֵי מַעֲשִׂים וְהַשָּׁעוֹת שׂוֹרְטוֹת בִּי זְמַנָּן אֲנִי מְחַכָּה וּבֵינְתַיִם מִתְלַבֶּשֶׁת, מִתְפַּשֶּׁטֶת, פּוֹעֶרֶת. נִכְנֶסֶת וְיוֹצֵאת. פָּנַי עֲגֻלּוֹת וְהַיֶּלֶד סָגוּר וְחָתוּם בַּמְּגֵרוֹת הַתַּחְתּוֹנוֹת, וּבָעֶלְיוֹנוֹת עוֹד שָׁנָה עָבְרָה, בְּקָרוֹב אֶהְיֶה בַּת שְׁלוֹשִׁים וְשָׁלוֹשׁ.

מטופלת הנמצאת בתהליכי פוריות בעצמה עשויה למצוא בשיר הד לחוויה שלה, למצוא בשיר שורות שהיא מזדהה איתן ולהמשיך אותן בכתיבה שלה באופן שיסייע לה להעניק מילים לחוויה שלה ולעבד אותה.

ניתן גם להציע למטופלת לכתוב אל הדוברת בשיר – ובכך לשוחח עם חלקי נפש שונים בתוכה.

כתיבה

אפשרויות שונות לכתיבה עשויות לסייע בעיבוד האבל, במתן מקום נפשי לחוויית האובדן וכן בהנכחת היותו של התינוק שלא נולד בחוויה הנפשית של האֵם/ההורים, למשל:

            • *כתיבת מכתב לתינוק שלא נולד
            • *כתיבת מכתב של האֵם/ ההורים אל עצמם – תוך מתן המשמעות שהיא /הם מוצאת/ מוצאים באובדן ובהתייחסות חומלת כלפי עצמה/ עצמם
            • *כתיבת סיפור האובדן כחלק מכתיבה רחבה יותר על ההיריון – במטרה להבנות את האובדן כחלק מסיפור חיים רחב.

אני מטפלת באמצעות פסיכותרפיה וביבליותרפיה ומלווה נשים במצבים של אובדני הריון – בקליניקה בנחלת יצחק בתל-אביב.   

 

*אני מודה לד"ר אביטל גרשפלד- ליטוין ולרעות בן קמחי על הקורס שלמדתי אצלן "פסיכותרפיה במצבי אובדן הריון" – במכון 'מפרשים' של המכללה האקדמית תל-אביב יפו – שהעשיר והרחיב את ידיעותיי בעבודה טיפולית במצבי אובדן הריון וסייע לי להמשיג ולהבנות את הידע שהיה ברשותי.